Friday, March 9, 2012

etika jual beli online

posting aku hari ni adalah mengenai ketidak puasan hati aku
hari rabu hari tu aku ade deal dgn seorang insan di forum
aku nk beli lens tamron 17-50mm die..
die jual lens tu dengan harga RM970..
not a good price, sbb sblm ni ade orang jual lens tu lg murah
area 900-950, tp sbb die dok ipoh, aku kire halal la 20 inggit
duit minyak die ape semua lg nk datang KL kan..
so die mtk aku bank in deposit utk booking lens tu la
normally bg forumer LYN yg len mesti da taw dah
bile lens tu dah book and bayar, maknenye org tu 1st nk lens tu
so orang 2nd, 3rd dan lain2 kene tunggu giliran
mende paling wat aku benci ialah bila pagi smlm die sms aku
bgtaw yang ade forumer lain nk lens tu dengan harga RM1000
okey aku paham die nk untung, tp ko untung rm30 inggit je pn
lain la orang tu offer RM1100 aku paham la ko nk 
amik offer yang mahal dari pada aku...
so aku balas sms die, aku argue, kenapa aku nk bid pulak
aku da booking, sepatutnye die kene hormat duit booking yg aku byr
perjanjian da deal kata nk jual RM970, deposit RM70..
skrg ni nk mtk aku up plak deal.. so aku dalam keadaan bengkek
aku request die pulangkan balik depo aku dan cancel je deal tu
ape aku leh ckp, honestly mmg aku menyampah dgn orang deal mcm ni
last month aku ade gak deal beli lens xmenjadi..
mase aku sms, brader tu ckp "lens ade lg tp ade orang booking"
aku menghormati orang yg booking tu aku juz balas
"kalo die cancel booking, roger saye, cash ready nk beli lens"
brader ni beretika gak, walaupn die taw aku cash ready
die da janji nk hold booking orang tu sampai pukul 2.30 petang
and rezeki orang tu agaknye, lens tu brader tu jual kt orang yg book 2
bkn aku nk kate aku ni beretika sangat, just korang semua bayangkan
korang nk bercuti, da tempah hotel da bayar deposit
pas2 ade walk in customer dtg nk bilik, sanggup offer mahal utk bilik ko
korang xbengkek? kene berebut bilik dgn orang 2nd, 
sbb tu la adenye terma "First Come, First Serve"
so far aku still bengang lg, mmg spoil gile mood aku smlm
nasib bek keje byk, xla aku memikirkan sgt pasal bengang tu..
lens yg menjadi rebutan smlm 
(sila klik imej utk paparan lebih jelas, ini bukan HD)


Thursday, March 1, 2012

Kes kecewa lisa surihani da kawin

Mungkin ramai tumpang gembira pernikahan yusry dan juga lisa
Xkurang juga ramai jejaka perasan kecewa..
Apa yg pasti mereka telah sah bergelar suami isteri, laki bini da lain2..
Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...
Turut aku sertakan, gmbr insan kecewa lisa dah kawin dgn yusry... Hahaha..