Tuesday, June 7, 2011

teknologi membunuh kreativiti

1st henpon korang umur bape?
1st laptop korang umur bape?
1st MP3 korang umur bape?


okeh, 3 soalan tu merupakan 3 gadget penting zaman skrg
korang mesti ade enpon, korang mesti ade laptop 
korang mesti ade entertainment
tp persoalannye start umur bape korang ade semua 2?
cam aku la, 1st enpon umo 18
1st laptop pn umo 18
1st MP3 umo 19
mgkn korang akan kate, "wei prof, ko lahir zaman kaset beb!"
hahahaha mmg betul dan sgt logik akal ape korang ckp
tujuan aku ckp camni ialah utk orang sezaman ngan aku
igt balik, mase kecik2 korang xde semua mende diatas tu
korang wat ape utk entertainment?
yang aku igt TV, radio, buku2 hardy boys, dan men kejar2...
bape byk budak2 skrg ni men kejar2? apatah lg polis sentri..
zaman aku mane ade ben 10, yg ade kamen rider black ngan flashman
pas2 ade la katun2 mickey mouse yg aku layan sampai besor lebar ni
mase aku kecik2, aku suke conteng buku skolah
aku wat komik, member2 pn ade gak wat komik
pas2 share2 bace, pas2 tiru sket jalan cite member 2
xpn tiru sket skill die lukis power hero die..
perhhh.. aku leh caya la, belek buku skolah adik2 korang kt skolah rendah
ape ade? ntah2 adik korang menulis pn lom tentu cantik lg
cam adik sdare aku, da tingkatan 1, bace buku pn tekedek2 lg...
menulis senget benget.. tp ade sedikit kreativiti aku nmpk r
die potong gmbr2 budak AF die minat, tampal dalam buku
mcm buat kolaj r dalam buku notes die 2..
pas2 kadang2 aku tgk die share ngan kawan2 pompuan die
gmbr die baru jumpe ke, atau lirik lagu die tulis balik walaupn herot berot
influence kanak2 skrg ni byk kepada dunia hiburan
mase aku kecik2, influence aku byk mende ke angkasa
cam flashman, ade kapal angkasa, gaban pn, polis angkasa
pas2 ade muvie2 mcm terminator, predator, semua sal makhluk asing
yg membawa pemikiran aku ni melayang ke luar angkasa
aku igt lagi, mase kecik aku teringin jadi angkasawan
aku beli buku sal angkasawan, ape baju die pakai
camne die gerak die luar space shuttle, struktur space shuttle
bace ratusan kali pn xbosan, siap story kt member lg ape aku paham
mase 2 mmg gile kentang best la, buku tu la youtube aku mase kecik
zaman skrg ni, adik sdare aku, buku yg die ade pn detektif chonan
boleh la, bacaan ringan, tp bacaan berat xdek, bacaan ilmuan
nmpk cam dak skrg ni xde minat kearah masa depan
ape yg ade depan mate, yg 2 die minat, ade AF minat AF
mase kecik2 bace buku 2 mmg sangat aktiviti aku paling suke la
paksa mak aku bwk g library tiap2 hari jumaat..
jalan kaki la due beranak g library dari kuarters JKR g library
mmg aku igt lg la memori mase 2, aku masuk bahagian kanak2...
mak aku lak g bace buku kt ruangan majalah, petang sket ayah aku amik
memori yg sgt indah beb, ape2 pn kt dunia ni yg aku leh kate
MANUAL IS THE BEST METHODS, TECHNOLOGY KILLS CREATIVITY

No comments:

Post a Comment